renovering af boligblok

Boligrenovering – når du gerne vil optimere din bolig

Der kan være flere gode grunde til, hvorfor du gerne vil renovere din bolig. Måske har du lige købt boligen, velvidende at der er dele af boligen, som du just er vild med. Det kan også være, at du har ejet boligen i en årrække, og nu trænger du til en forandring. Uanset årsagen, kan en renovering af dit hus være den rette løsning.

Når du renoverer, kan du selv vælge, om du vil renovere hele boligen samtidig, eller om du blot vil renovere en mindre del af boligen. Det er helt op til dig, dine ønsker og selvfølgelig dit budget. I det følgende kan du derfor læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil renovere din bolig.

Hvad vil du gerne renovere?

Inden du går i gang med renoveringen af din bolig, bør du først være helt klar over, hvad du gerne vil have ud af renoveringen. Renovering er nemlig et bredt koncept, der dækker over flere former for boligforbedringer.

Hvis du gerne vil have renoveret hele boligen på én gang, er der tale om en såkaldt totalrenovering. Men der findes også mindre renoveringsopgaver. Det kan for eksempel blot være ét rum. Eller det kan være en del af hvert rum, såsom gulv- eller tagrenovering.

Derfor bør du først danne dig et overblik over, hvad du helt præcist ønsker dig af boligrenoveringen. Herefter er det nemmere at træffe de rette valg.

Hvad er dit budget?

Det er ingen hemmelighed, at en boligrenovering ikke er billig. Derfor bør du også danne dig et overblik over, hvor stort dit budget er. Ikke alene bør du finde ud af, hvor mange penge du har til projektet. Du bør også lægge en plan for, hvordan du vil fordele pengene. På den måde kan du minimere antallet af uforudsete omkostninger.

Når du skal lægge et budget, bør du have følgende udgiftsposter in mente:

  • Løn til arbejdsfolkene
  • Byggetilladelse
  • Eventuelle udgifter som følge af vind og vejr
  • Eventuel byggeplads og indretning af arbejdsmiljø
  • Indkøb af materialer og inventar
  • Udgifter til el, kloak og vand
  • Moms
  • Forsikring

Når du har estimeret en pris for hele projektet, bør du tilføje yderligere 20% af prisen oven i. På den måde kan du gardere dig bedre mod uforudsete udgifter. Det er uden tvivl bedre at budgettere med for meget end for lidt.

Hvem skal renovere din bolig?

Når du har fået styr på projektets omfang og budget, skal du finde et firma, der kan udføre din boligrenovering. Alt afhængig af, hvor stort dit renoveringsprojekt er, kan det være en fordel med en hovedentreprise, der kan varetage hele opgaven. På den måde får du kun én kontaktperson for hele projektet. Ligesådan får du også en aftalt pris og leveringstid.

Det vil med andre ord sige, at du slipper for at skulle kontakte diverse håndværkere og firmaer for at få boligrenoveringen realiseret. Det vil helt klart spare dig for en del tid og besvær. Til gengæld kan det nogle gange være en smule dyrere med hovedentreprise.

Du har naturligvis også selv mulighed for at kontakte de nødvendige folk. I så fald bør du skabe et overblik over, hvor mange, og hvilke, fagfolk, du skal bruge til boligrenoveringen.

Måske skal du starte med en arkitekt eller ingeniør, der kan udføre papirarbejdet. Derefter skal du have kontaktet en række håndværkere. Det kan for eksempel være følgende:

  • Et tømrerfirma
  • Et murerfirma
  • Et elektrikerfirma
  • En fugemand

Hvis du vælger ikke at benytte dit af hovedentreprise, er det i stedet vigtigt, at du får kontaktet alle relevante fagpersoner, så du ender med det helt rigtige resultat.
En mulighed du kan bruge er at kontakte flere forskellige håndværkere for at få en pris, fra flere forskellige, så du kan sammenligne – Vil du gerne have flere tilbud, kan du prøve bygliga.dk – Som har gjort det nemt at finde flere tilbud på håndværkere.

Får du brug for en byggetilladelse?

Inden du går i gang med din boligrenovering, skal du også have fundet ud af, om du får brug for en byggetilladelse. Hvis du udvider beboelsesarealet som følge af renoveringsprojektet, får du helt klart brug for en byggetilladelse. Det kan for eksempel være, at du gerne vil have en udestue eller anden tilbygning.

Hvis du går i den modsatte grøft, og gerne vil rive noget ned, skal du også søge tilladelse. I hvert fald, hvis det har krævet byggetilladelse at sætte den del af byggeriet op.

Står du i den særlige situation, at du har købt et hus, der er fredet, skal du have byggetilladelse blot for at kunne renovere. Det skal du, uanset hvillen ændring du gerne vil foretage.

Selv hvis du ikke udvider beboelsesarealet, er der stadig tilfælde, hvor du alligevel skal søge byggetilladelse. Det gælder for eksempel, hvis du har planer om at gøre enten loftrummet eller kælderrummet beboeligt.

Foruden byggetilladelsen findes der også en række andre love, krave og regler, som du altid skal overholde under boligrenovering.